dijous, 2 de maig del 2013

Diari fenològic (27 d'abril de 2013)

Noguera (Juglans regia): S'observen brots de fins a 15 cm de longitud i aments florals masculins de fins a 9 cm de longitud. Encara no hi ha les flors femenines.

Lledoner (Celtis australis): Ja no hi ha flors, i els fruits tenen un tamany d'aproximadament 5 mm. S'observen brots de fins a 10 cm de longitud.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): S'observen brots de fins a 8 cm de longitud amb algunes agalles,  i aments masculins de fins a 5 cm de longitud, encara no es veuen les flors femenines.

Om (Ulmus minor): Els fruits tenen fins a 1 cm de longitud i comencen a estar madurs en part, mentre que els brots foliars tenen de 1 a 2 cm de longitud.

Ametller (Amygdalus communis): Fruits de fins a 1,5 cm de longitud, i brots de fulles de 2 a 6 cm de longitud.

Carrasca (Quercus rotundifolia): S'observen brots de fins a 1 cm de longitud, flors masculines de fins a 1 cm i les flors femenines encara no es veuen.

Garric (Quercus coccifera): S'observen brots de fins a 2 cm de longitud, flors masculines de fins a 3 cm i les flors femenines encara no es veuen.

Aranyoner (Prunus spinosa): Ja no hi ha flors, i els fruits tenen uns 3 mm de tamany, mentre que els brots tenen fins a 3 cm de longitud.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Comença a florir, i brots de 2 a 6 cm de longitud.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): Brots de fins a 10 cm de longitud.

Lligabosc (Lonicera etrusca): Brots d'entre 3 i 12 cm de longitud.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): S'observen brots de fins a 3,5 cm de longitud, i primeres flors obertes.

Timó (Thymus vulgaris): Plena floració excepte en els indrets més ombrívols que tot just ara comença a florir.

Argelaga (Genista scorpius): Plena floració, i amb brots foliars de fins a 1 cm de longitud.

Roser bord (Rosa sp): S'observen brots de 3 a 9 cm de longitud.

Esparraguera (Asparagus acutifolius): Espàrrecs de fins a 50 cm, puntualment més.

Pi blanc (Pinus halepensis): S'observen brots de fins a 2 cm de longitud, comença a florir.

Botja (Dorycnium pentaphyllum): S'observen brots de fins a 4 cm de longitud, les flors encara estan tancades.

Maleïda (Linum suffruticosum): S'observen brots de fins a 6 cm de longitud.

Jonça (Aphyllanthes monspeliensis): Es veuen brots de fins a 12 cm de longitud, algunes flors obertes sobretot en indrets càlids.

Tortellatge (Viburnum lantana): S'observen brots de fins a 3 cm de longitud, també es comencen a veure les inflorescències, en aquest cas encara estan tancades.

Comentaris: continua la floració de moltes espècies, tant herbàcies com arbustives, entre les quals hi ha: Avena sp, Linum narbonense, Euphorbia serrata, Fumaria officinalis, Polygala calcarea, Amelanchier ovalis.

L'activitat d'insectes i ocells és molt baixa degut a la pluja i a les temperatures, força baixes en conjunt i inferiors a les habituals per l'època.

Pel que fa als conreus, destacar que l'ordi ja es troba en ple espigat, la colza en plena florida i el blat comença a espigar en els camps més primerencs. En general l'aspecte dels camps de conreu és bo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada