dijous, 23 de maig del 2013

Diari fenològic (18 de maig de 2013)

Noguera (Juglans regia): S'observen brots demés de 30 cm, en ràpid creixement, i alguna flor femenina de fins a 0,7 cm de tamany. Ja no hi ha flors masculines a l'arbre.  

Lledoner (Celtis australis): Fruits que tenen un tamany d'aproximadament 5 mm, i brots de fins a 15 cm de longitud.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): S'observen brots de fins a 10 cm de longitud amb gran quantitat d'agalles,   mentre que les flors femenines tenen 1 mm de tamany. Les flors masculines ja han caigut gairebé del tot.

Om (Ulmus minor): Brots de fins a 3,5 cm de longitud, mentre que els fruits ja pràcticament han caigut del tot de l'arbre.

Ametller (Amygdalus communis): Fruits de fins a 2 cm de longitud, i brots de fulles de 2 a 7 cm de longitud.

Carrasca (Quercus rotundifolia): S'observen brots de fins a 3 cm de longitud, flors masculines de fins a 3 cm i les flors femenines tenen un tamany de 1 mm.

Garric (Quercus coccifera): S'observen brots de fins a 4 cm de longitud, flors masculines de fins a 3 cm i les flors femenines encara no es veuen.

Aranyoner (Prunus spinosa): Els fruits (aranyons) tenen uns 4 mm de tamany, mentre que els brots tenen fins a 4 cm de longitud.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Ja s'ha acabat la floració, amb brots de 3 a 9 cm de longitud.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): Brots de fins a 12 cm de longitud.

Lligabosc (Lonicera etrusca): Brots d'entre 3 i 13 cm de longitud, es veuen les inflorescències però encara són tancades.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): Plena floració, i s'observen brots de fins a 4 cm de longitud.

Timó (Thymus vulgaris): Ja s'ha acabat la floració en els exemplars situats en zones més càlides, mentre que els exemplars situats en llocs ombrívols es troben en plena florida.

Argelaga (Genista scorpius): Fruits de fins a 2 cm de longitud, i amb brots foliars de fins a 3 cm de longitud.

Roser bord (Rosa sp): S'observen brots de 3 a 12 cm de longitud, primeres flors obertes.

Esparraguera (Asparagus acutifolius): Espàrrecs de fins a 1 m, puntualment més.

Pi blanc (Pinus halepensis): S'observen brots de fins a 4 cm de longitud, flors seques.

Botja (Dorycnium pentaphyllum): S'observen brots de fins a 4,5 cm de longitud, plena floració.

Maleïda (Linum suffruticosum): S'observen brots de fins a 8 cm de longitud, encara no es veuen les flors.

Jonça (Aphyllanthes monspeliensis): Es veuen brots de fins a 15 cm de longitud, hi ha un 40% de flors obertes.

Tortellatge (Viburnum lantana): S'observen brots de fins a 4 cm de longitud, ja ha acabat la floració i els fruits tenen fins a 5 mm de tamany.

Comentaris: continua el creixement molt important de totes les espècies vegetals degut a les pluges abundants de les darreres setmanes (pràcticament 180 litres des de finals d'abril), amb floració de nombroses espècies herbàcies i arbustives.

No s'observa massa activitat faunística fora de les hores de més escalfor a migdia, ja que en general les temperatures són baixes, inferiors a les normals.

Pel que fa als conreus, un cop ja s'ha acabat l'espigat i floració dels cereals i la colza, és el moment de granar, un dels moments més importants del cicle de la planta. Tenint en compte l'estat de la planta i les condicions de temperatura i humitat que hi ha, tot fa pensar que el granat serà correcte i que la collita pot ser molt bona. Ara, no es pot dir blat....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada