dimarts, 23 d’octubre del 2012

Diari fenològic (20 d'octubre de 2012)

Noguera (Juglans regia): Els brots que varen aparèixer fa un temps comencen a canviar de color pel que fa a la fulla. Els fruits madurs ja han caigut a terra.

Lledoner (Celtis australis): Brots foliars de 9-17 cm de llarg amb les fulles encara verdes, mentre que el fruit presenta color groguenc.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): Brots de fins a 11 cm de longitud, fruits encara verds de 1 a 1,5 cm de tamany, i s'observen nombrosos arbres amb fulles seques degut a la secada, i alguns primers arbres que ja comencen a canviar de color degut a l'aproximació de l'hivern.

Om (Ulmus minor): Brots de 3 a 7 cm de longitud amb un 5% de fulla groga.

Ametller (Amygdalus communis): Els brots foliars tenen una longitud de 3 a 11 cm i els fruits de 2,5 a 3 cm de longitud, completament madurs i hi ha força fulles caigudes a terra.

Carrasca (Quercus rotundifolia): Brots de 3 a 11 cm de longitud, amb fruits de 9 a 17 mm de tamany encara verds, tot i que la majoria d'alzines han perdut la fructificació de l'any per la secada.

Garric (Quercus coccifera): Brots de 2 a 7 cm de longitud i fruits de 9 a 18 mm de tamany, encara verds.

Aranyoner (Prunus spinosa): Fruits 100% madurs i brots de 3 a 10 cm de longitud, fulles totalment grogues.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Brots foliars de 2 a 4 cm de longitud amb un 40% de fulles mortes per la sequera, i fruits de 0,5 a 0,8 cm de tamany, totalment madurs.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): Brots de fins a 30 cm de longitud de mitjana, i fruits de 1 cm de tamany totalment madurs i en bona part secs.

Lligabosc (Lonicera etrusca): Brots de fins a 20 cm de longitud i fruit madur en un 100%, hi ha un 90% de fulla seca.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): Brots de 3 a 13 cm de mitjana, fruit de 5-6 mm de tamany ben madurs, i un 30% de fulla seca.

Timó (Thymus vulgaris): Totalment secs.

Argelaga (Genista scorpius): Brots verds de l'any de 2 a 4 cm de longitud, ja no queden fruits.

Roser bord (Rosa sp): Brots de fins a 15 cm de longitud, fruits totalment madur i de 1 a 1,5 cm de tamany, hi ha un 10% de fulla seca.

Esparraguera (Asparagus acutifolius): Espàrrecs de més de 1,5 m de longitud i amb fruits de 5-6 mm de tamany de color negrós.

Pi blanc (Pinus halepensis): Brots de fins a 25 cm de longitud, pinyes de l'any de 1 a 1,5 cm de tamany.

Botja (Dorycnium pentaphyllum): Brots de 3 a 13 cm de longitud, fruit completament madur.

Maleïda (Linum suffruticosum): Brots de 3 a 11 cm de longitud, fruit completament madur.

Jonça (Aphyllanthes monspeliensis): Brots nous de l'any de fins a 30 cm, una part de les plantes s'han assecat per la secada, i fruit complemanent madur.

Tortellatge (Viburnum lantana): Brots de 2 a 6 cm de longitud amb una fulla seca en un 10% i els fruits tenen un tamany de fins a 1 cm, totalment madurs i secs.

Comentaris: Segueix a molt bon ritme la naixença i creixement de les herbes anuals, així com el rebrot de moltes espècies com ara Taraxacum officinale, que fins i tot torna a florir. Pel que fa als arbres, ja no cau més fulla degut a la sequera i en canvi en algunes espècies comença el canvi de color de fulles estacional.

Continua la maduració dels fruits d'arbres i arbustos.

Pel que fa a l'agricultura, continuen les tasques de preparació del sòl i sembra allà on és viable. Els camps que es varen sembrar en un primer moment presenten una molt bona germinació, sobretot en el cas de la colza.







Baixa activitat d'insectes i fauna en general degut a les baixes temperatures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada