diumenge, 7 d’octubre del 2012

Diari fenològic (6 d'octubre de 2012)

Noguera (Juglans regia): Un cop assecades del tot les fulles anuals, han tornat a rebrotar amb brots de 10 cm. Fruits ja completament madurs.

Lledoner (Celtis australis): Els brots foliars tenen de 9 a 17 cm de longitud, amb algunes fulles seques degut a la secada, i els fruits tenen fins a 1 cm de tamany, comencen a agafar color groc.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): Brots de fins a 11 cm de longitud, fruits de 1 a 1,5 cm de tamany, i s'observen nombrosos arbres amb fulles seques degut a la secada.

Om (Ulmus minor): Brots de 3 a 7 cm de longitud amb un 5% de fulla groga.

Ametller (Amygdalus communis): Els brots foliars tenen una longitud de 3 a 11 cm i els fruits de 2,5 a 3 cm de longitud, completament madurs i hi ha força fulles caigudes a terra.

Carrasca (Quercus rotundifolia): Brots de 3 a 11 cm de longitud, amb fruits de 8 a 15 mm de tamany, i en la major part d'arbres s'ha assecat el fruit degut a la secada, tant sols uns pocs peus són capaços de fructificar.

Garric (Quercus coccifera): Brots de 2 a 7 cm de longitud i fruits de 8 a 16 mm de tamany.

Aranyoner (Prunus spinosa): Fruits 100% madurs i brots de 3 a 10 cm de longitud, fulles totalment grogues.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Brots foliars de 2 a 4 cm de longitud amb un 35% de fulles mortes per la sequera, i fruits de 0,5 a 0,8 cm de tamany, totalment madurs.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): Brots de fins a 30 cm de longitud de mitjana, i fruits de 1 cm de tamany totalment madurs i en bona part secs.

Lligabosc (Lonicera etrusca): Brots de fins a 20 cm de longitud i fruit madur en un 100%, hi ha un 50% de fulla seca.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): Brots de 3 a 13 cm de mitjana, fruit de 5-6 mm de tamany ben madurs, i un 30% de fulla seca.

Timó (Thymus vulgaris): Totalment secs.

Argelaga (Genista scorpius): Brots verds de l'any de 2 a 4 cm de longitud, ja no queden fruits.

Roser bord (Rosa sp): Brots de fins a 15 cm de longitud, fruits totalment madur i de 1 a 1,5 cm de tamany, hi ha un 5% de fulla seca.

Esparraguera (Asparagus acutifolius): Espàrrecs de més de 1,5 m de longitud i amb fruits de 5-6 mm de tamany de color verd-negrós.

Pi blanc (Pinus halepensis): Brots de fins a 25 cm de longitud, pinyes de l'any de 1 a 1,5 cm de tamany.

Botja (Dorycnium pentaphyllum): Brots de 3 a 13 cm de longitud, fruit completament madur.

Maleïda (Linum suffruticosum): Brots de 3 a 11 cm de longitud, fruit completament madur.

Jonça (Aphyllanthes monspeliensis): Brots nous de l'any de fins a 30 cm, una part de les plantes s'han assecat per la secada, i fruit complemanent madur.

Tortellatge (Viburnum lantana): Brots de 2 a 6 cm de longitud i els fruits tenen un tamany de fins a 1 cm, totalment madurs i secs.

Comentaris: degut a la pluja del dissabte passat hi ha hagut una forta naixença d'herba, tant en camps de conreu com en marges i camins, així com el rebrot de les plantes herbàcies que s'havien assecat a l'estiu.

A nivell d'arbres i arbustos, continua el procés de maduració dels fruits i sembla que s'ha aturat l'assecat de les fulles.

A nivell de feines agrícoles, durant la setmana s'han sembrat de colza alguns camps i, aprofitant el millor estat de la terra, s'han començat a llaurar i preparar per a la sembra moltes zones.

Moderada activitat dels insectes a migdia coincidint amb els moments de més alta temperatura i baixa al matí i vespre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada