Segurament molts cops hem sentit la curiositat de saber què passarà ja no demà, o demà passat, ni el cap de setmana, si no que volem anar més enllà, saber com serà la tardor, o fins i tot l'hivern. Si plourà poc o molt, si passarem molt fred, o bé farà bo.
Com ja sabem, fer previsions a més de 3-4 dies vista és, en molts casos, com a mínim agosarat, i ja no diguem si ens n'anem a 4-6 mesos vista. No obstant, hi ha alguns organismes que, sobretot a nivell de recerca, elaboren mapes a molts dies vista i que permeten veure per on poden anar els trets. Personalment penso que són molt poc fiables, sobretot els de més d'un mes vista, però com a entreteniment tenen la seva gràcia.
Tot i això, els models que varen aparéixer a la primavera ens auguraven un estiu més fluix del normal pel que fa a calor i tampoc han anat tant desencaminats, així que m'he animat a penjar els que surten per la tardor i hivern, a veure com poden anar les coses. De tant en tant aniré penjant les actualitzacions, a veure si és que hi ha una constant o bé la cosa va variant.
De moment comencem pels mapes previstos per l'octubre. Cal dir que són mapes d'anomalies (per tant, desviacions respecte la mitjana). Per tant, la informació que ens dóna és si plourà més del normal, o menys, si farà més fred o calor. No ens diuen si arribarem a 20ºC o si cauran 77 litres. Tant sols comparen respecte a la mitja.
El primer mapa ens indica desviació de temperatura i el segon, de precipitació. Fent una ullada ràpida veurem que, segons aquest model, les temperatures serien més baixes del normal a la zona mediterrània, i les precipitacions serien força inferiors a les habituals. Per tant, seria un octubre sec i fresc, probablement amb predomini de vents del nord (tramuntanes i mestrals), i sense les típiques llevantades que tanta aigua ens porten per aquesta època.
De cara al mes de novembre, sembla que les temperatures serien una mica més baixes del normal, i les precipitacions més altes del normal al Pirineu, i més baixes a la resta.
Pel que fa al mes de desembre, segons el model les temperatures serien molt més baixes del normal a bona part del continent, sobretot a la meitat oest on estem nosaltres, i amb precipitacions molt més baixes. Fixeu-vos que, per contra, a la zona cantàbrica i península italiana les pluges serien molt importants, amb la qual cosa sembla clar que seria un mes de tramuntanades i mestrals, amb fred intens, però sense precipitacions fora de les zones de muntanya.
El gener de 2014 es presenta tèrmicament normal, i amb precipitacions abundants a la nostra zona mediterrània, per la qual cosa es pot deduir que en aquell més les llevantades serien més habituals, i les temperatures no massa fredes com sol passar en aquests casos.
El mes de febrer de 2014 seguiria la mateixa tònica del gener, amb precipitacions més importants del que és habitual i, en aquest cas, amb temperatures una mica més baixes, per la qual cosa es pot deduir que les situacions de llevant tornarien a ser protagonistes.
I per acabar, març del 2014 tornaria a ser força plujós i amb temperatures bastant normals a tota la península:
D'aquí a uns mesos veurem si anaven errats o no. Personalment hi confio ben poc, però per si de cas.. aquí els teniu!
Font: models CFS www.meteociel.fr
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada