dimarts, 14 d’agost del 2012

Diari fenològic (11 d'agost de 2012)

Noguera (Juglans regia): Brots de l'any de fins a 30 cm de longitud i fruits de 2,5 a 3 cm de tamany, encara són verds. Hi ha un 10% de fulles seques.

Lledoner (Celtis australis): Els brots foliars tenen de 9 a 17 cm de longitud i els fruits tenen fins a 1 cm de tamany, encara verds.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): Brots de fins a 11 cm de longitud, fruits de 4 a 6 mm de tamany, i s'observen nombrosos arbres amb fulles seques degut a la secada.

Om (Ulmus minor): Brots de 3 a 7 cm de longitud.

Ametller (Amygdalus communis): Els brots foliars tenen una longitud de 3 a 11 cm i els fruits de 2,5 a 3 cm de longitud, encara verds, comença a observar-se caiguda de fulles abans d'hora.

Carrasca (Quercus rotundifolia): Brots de 3 a 11 cm de longitud, amb fruits de 3 a 5 mm de tamany.

Garric (Quercus coccifera): Brots de 2 a 7 cm de longitud i fruits de 5 a 11 mm de tamany.

Aranyoner (Prunus spinosa): Fruits 100% madurs i brots de 3 a 10 cm de longitud, comencen a veure's algunes fulles grogues.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Brots foliars de 2 a 4 cm de longitud amb nombroses fulles mortes per la sequera, i fruits de 0,5 a 0,8 cm de tamany i de clor groc-vermellós.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): Brots de fins a 30 cm de longitud de mitjana, i fruits de 1 cm de tamany de color verd - vermellós.

Lligabosc (Lonicera etrusca): Brots de fins a 20 cm de longitud i fruit madur en un 100%.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): Brots de 3 a 13 cm de mitjana, fruit de 5-6 mm de tamany encara verd, i s'observen moltes fulles seques.

Timó (Thymus vulgaris): Totalment secs.

Argelaga (Genista scorpius): Brots verds de l'any de 2 a 4 cm de longitud, ja no queden fruits.

Roser bord (Rosa sp): Brots de fins a 15 cm de longitud, fruits de color carbassa o vermell (en un 20%) i de 1 a 1,5 cm de tamany, hi ha un 2% de fulla seca.

Esparraguera (Asparagus acutifolius): Espàrrecs de més de 1,5 m de longitud i amb fruits de 3-4 mm de tamany.

Pi blanc (Pinus halepensis): Brots de fins a 25 cm de longitud, pinyes de l'any de 1 a 1,5 cm de tamany.

Botja (Dorycnium pentaphyllum): Brots de 3 a 13 cm de longitud, fruit completament madur.

Maleïda (Linum suffruticosum): Brots de 3 a 11 cm de longitud, fruit completament madur.

Jonça (Aphyllanthes monspeliensis): Brots nous de l'any de fins a 30 cm, i fruit complemanent madur.

Tortellatge (Viburnum lantana): Brots de 2 a 6 cm de longitud i els fruits tenen un tamany de fins a 1 cm, de color vermell.

Comentaris: segueixen els treballs agrícoles de recollida de la palla, femat amb purins i llaurat dels camps, de cara a preparar el terreny per la sembra de tardor, malgrat que el terreny és completament sec.

Segueix la maduració dels fruits, i continua cada vegada més marcada la secada, amb nombroses espècies d'arbres i arbusts que van perdent fulles abans d'hora. Pel que fa a l'estrat herbaci, no hi ha pràcticament cap herba viva. El risc d'incendi segueix molt marcat arreu.

Molta activitat d'insectes i fauna en general degut a les altes temperatures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada