dimarts, 31 de gener del 2012

Dades 31 de gener de 2012

El temps d'avui ha continuat estable i força tranquil fins a migdia, amb intervals de núvols prims arreu però sense precipitacions, i durant la tarda la situació ja s'ha començat a complicar pel nord, amb nevades que s'han anat estenent i intensificant a la cara nord pirinenca, on a hores d'ara són localment moderades. Tot plegat es deu a l'acostament d'una nova pertorbació que demà ens provocarà un augment dels núvols ja des de la matinada i precipitacions febles o moderades que podrien portar-nos neu demà durant el dia, preferentment migdia i tarda. No sembla que hagi de ser una gran nevada, però alguns models donen precipitacions més importants, caldrà estar ben alerta. Per dijous i divendres està clar que ens afectarà ja l'enorme massa d'aire fred que afecta el centre del continent, però encara no està clar que ens arribi una pertorbació mediterrània. Si això fos així, les nevades podrien ser més importants. El que està clar és que les temperatures baixaran molt a partir de dijous al matí, i el cap de setmana que se'ns presenta podria ser el més fred des de la gran fredorada de 1985.

Per il·lustrar la potència de la massa d'aire fred que ens ve al damunt, n'hi ha prou amb la visualització del meteograma previst pels propers dies a un punt situat al centre de Catalunya.




El més important d'aquest diagrama, que es pot obtenir a partir dels models de previsió GFS, es troba en la temperatura a 850 HPa (gràfica de dalt de tot), que equivaldria a una temperatura a uns 1500 metres d'alçada. Pel proper cap de setmana es preveuen temperatures mitjanes que puntualment podrien baixar dels -15ºC, cosa que passa cada molts anys al nostre país. Això dóna idea de la força de l'onada freda que se'ns tira al damunt. Si la previsió s'acaba acomplint, podem esperar a la nostra zona temperatures màximes negatives (encara que faci sol) de l'ordre de -4ºC i mínimes que podrien arribar als -12 o -14ºC, fins i tot menys depenent de l'encalmament del vent. Caldrà prendre precaucions ja que ens enfrontem amb una situació que es viu cada molts anys i podria portar problemes.

Pel que fa a les temperatures enregistrades avui, les màximes  han baixat lleugerament respecte a les d'ahir i s'han situat entre els 5 i 9ºC, mentre que les mínimes han oscil·lat entre els -2 i -4ºC de mitjana. El vent ha bufat del nord-oest fluix.


Les dades meteorològiques del dia en zones properes han estat (dades extretes de la web del Servei Meteorològic de Catalunya):

Pinós (Solsonès)

T. Màxima: 4,6ºC
T. Mínima: -2,4ºC
Precipitació: 0,0 mm

Lladurs (Solsonès)

T. Màxima: 5,0ºC
T. Mínima: -4,0ºC
Precipitació: 0,0 mm

Clariana de Cardener (Solsonès)

T. Màxima: 7,0ºC
T. Mínima: -2,4ºC
Precipitació: 0,0 mm

La Panadella (Anoia)

T. Màxima: 4,9ºC
T. Mínima: -1,6ºC
Precipitació: 0,0 mm

Òdena (Anoia)

T. Màxima: 9,2ºC
T. Mínima: -4,6ºC
Precipitació: 0,0 mm

Cervera (Segarra)

T. Màxima: 6,6ºC
T. Mínima: -1,7ºC
Precipitació: 0,0 mm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada