diumenge, 30 d’octubre del 2011

Meteogrames

Des d'avui podeu consultar els diagrames que s'obtenen a partir de l'aplicació del model GFS per un punt situat prop de la nostra zona i que es pot considerar com a representatiu. Cal dir, però, que no correspon a les nostres coordenades exactes, el model no permet afinar més. Però és una correcta aproximació.

Per tal d'interpretar aquest gràfic, que s'actualitza cada dia 4 vegades (cada 6 hores aproximadament), cal tenir en compte que la línia de dalt correspon a la temperatura prevista a 850 Hpa (que vindrien a ser uns 1500 metres d'alçada i que es pot comprovar amb l'escala de l'esquerra), és una temperatura que és força indicadora de si la massa d'aire que ens afecta o ens pot afectar els propers dies serà freda o càlida. I la línia de baix correspon a la precipitació prevista pel model en mm (o litres / m2), i els valors es poden comprovar amb l'escala que hi ha a la dreta.

Com es pot veure hi ha diferents línies de colors:

  • La línia gruixuda i de color vermell que podem trobar a la previsió de temperatures és el promig calculat per la zona pels darrers 30 anys, serveix d'indicador aproximatiu sobre si les temperatures actuals o previstes són superiors a la mitjana, inferiors, o bé les habituals.
  • la línia blava i la línia verda són, respectivament, la sortida de control i la sortida més probable. Per tant, són Les dues que cal seguir amb més atenció, ja que són les més fiables de totes.
  • Les altres línies de colors, més primetes que aquestes, ens indiquen les diferents pertorbacions (càlculs realitzats alterant lleugerament les condicions de partida). Algunes d'elles indiquen condicions molt similars a les reals i d'altres variant de forma més significativa aquets paràmetres. Aquestes línies s'utilitzen per, en cas de que hi hagi variacions de les condicions no previstes per la previsió més probable, que es puguin recollir també i veure quina evolució tindria l'atmosfera.
Pcom es pot veure, com més ens apropem a l'esquerra del gràfic (condicions actuals), més properes es troben les línies, per tant, menys marge d'incertesa hi ha i més segura és la previsió. En canvi, com més enllà mirem, més dispersió hi ha entre les diferents línies, per tant, menys segura és aquesta previsió i més pot variar tot. Per tant, com més juntes estiguin les línies, més seguretat en la previsió.

Per tal d'interpretar la gràfica de la temperatura a 850 Hpa, hem de tenir en compte que es tracta d'una temperatura prevista a uns 800 metres per damunt nostre, per tant, no es tracta de la que nosaltres enregistrarem. Però hi ha algunes pautes que ens poden ajudar a interpretar-la millor:

  • valors de més de 25ºC són molt poc freqüents, propis de les grans onades de calor
  • valors entre 20-25ºC són propis dels dies més càlids de l'estiu
  • valors entre 15-20ºC, són propis de l'estiu, amb calor moderada o una mica intensa
  • valors entre 10-15ºC són els propis de mesos com maig, setembre, amb temperatures suaus o lleugerament càlids
  • valors entre 5-10ºC temperatures suaus tirant a fresquetes, pròpies de tardor o primavera
  • valors entre 0-5ºC, temperatures fredes, pròpies de l'hivern però sense rigors
  • valors entre -5ºC i 0ºC, són temperatures força fredes i amb glaçades. Amb aquestes temperatures pot nevar.
  • valors entre -10ºC i -5ºC són propis de dies de fred intens i rigorós, propis dels dies més freds de l'hivern
  • valors inferiors als -10ºC tampoc són habituals i corresponen a les onades de fred severes, amb temperatures molt baixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada