dimecres, 7 d’octubre del 2009

Diari fenològic (dia 4 d'octubre de 2009)

Observacions fetes a Cal Roters (Castellfollit de Riubregos)

Noguera (Juglans regia): fruits ja caiguts (madurs), s'observen algunes flors femenines. Fulla nova encara verda.

Lledoner (Celtis australis): fruit groc en un 40%, d'un tamany entre 0,9 i 1,2 cm, de tamany adult. Fulla de l'arbre verda.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): Fulla verda, glans d'un tamany entre 1,5 i 2,3, en fort creixement. Un 50% dels fruits de color marronós, ja sigui en part o totalment, fins i tot ja es pot veure fruits caiguts a terra. Hi ha algunes fulles seques que no augmenten.

Om (Ulmus minor): S'observa un 5% de fulles grogues, la resta encara verdes.

Ametller (Amygdalus communis): Fulla encara verda, fruits (ametlles) ja sense coberta verda, plenament madures.

Carrasca (Quercus rotundifolia): Fruits (glans) entre 1 i 1.5 cm, en creixement.

Garric (Quercus coccifera): Brots entre 1 i 5 cm de longitud, fruits (glans) entre 2 i 2.6 cm, en creixement, alguns fruits parcialment marrons.

Aranyoner (Prunus spinosa): Fruit madur (blau negrós), gran part del fruit (sobre un 90%), està ja sec, fulla encara verda en un 65% mentre la resta pren un clor groc-rogenc, amb brots anuals de l'ordre de 5-11 cm de longitud.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Fruit en maduració complerta (100% de fruits vermells). Brots encara amb la fulla verda i una longitud aproximada de 1-3 cm pel conjunt de la brotada de l'any.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): brots amb la fulla totalment verda i una longitud de 9 a 25 cm. Fruit (mores) totalment secs, començant a caure de l'arbust.

Lligabosc (Lonicera etrusca): Fruit sec del tot i ja caiguts de la planta. Brots verds amb una longitud de brotada de l'any de 6 a 17 cm.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): brots amb una longitud de 12 a 23 cm, fruit ja madurs (de color negre) en un 100%. S'observa un 50% de fulles groguenques.

Timó (Thymus vulgaris): completament secs.

Argelaga (Genista scorpius): fruits (llegums) ja completament seques i caigudes al terra, i brotada de l'any que ha arribat a fer 2.5 a 3 cm.

Roser bord (Rosa sp): fulla encara verda en un 63% (s'observa un 35% de fulla groga), amb brotades de l'any que arriben a assolir els 26 cm de longitud, i fruits madurs (completament vermells) en un 100%.

Comentaris: segueix el creixement dels glans d'alzines, roures i garrics, i en alguns casos ja es pot observar els primers fruits madurs. Continua l'aparició de fulles grogues en certes espècies arbustives (com ara aranyoner, roser bord). Destacar que s'ha aturat la germinació d'herbes anuals que s'havia iniciat fa un parell de setmanes degut a la pèrdua d'humitat del sòl. També s'ha pogut veure alguna flor de romaní.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada