dimecres, 30 de setembre del 2009

Diari fenològic (dia 27 de setembre de 2009)

Observacions fetes a Cal Roters (Castellfollit de Riubregos)

Noguera (Juglans regia): fruit madur, ja obert, de 4-4.5 cm. Fulles de l'any seques en un 100%, malgrat que s'observen rebrotades en aquests brots secs, que tenen una longitud de 6-12 cm de brotada, i ja no creixen. S'observa alguna flor femenina de noguera.

Lledoner (Celtis australis): fruit verd, començant a canviar de color en un 25% dels fruits cap a un color groguenc, d'un tamany entre 0,9 i 1,2 cm, de tamany adult. Fulla de l'arbre verda.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): Fulla verda, glans d'un tamany entre 1,3 i 2, en fort creixement. Algunes fulles de color marró probablement degut a la sequera, malgrat que fa dies que no s'observa increment d'aquest fenòmen, possiblement degut a les pluges de setembre que han frenat la sequera estival.

Om (Ulmus minor): S'observa un 5% de fulles grogues, la resta encara verdes.

Ametller (Amygdalus communis): Fulla encara verda, fruits (ametlles) plenament obertes, i moltes amb la closca ja caiguda.

Carrasca (Quercus rotundifolia): Fruits (glans) entre 0.9 i 1.4 cm, en creixement.

Garric (Quercus coccifera): Brots entre 1 i 5 cm de longitud, fruits (glans) entre 2 i 2.5 cm, en creixement.

Aranyoner (Prunus spinosa): Fruit madur (blau negrós), gran part del fruit (sobre un 90%), està ja sec, fulla encara verda en un 50% mentre la resta pren un clor groc-rogenc, amb brots anuals de l'ordre de 5-11 cm de longitud.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Fruit en maduració complerta (100% de fruits vermells). Brots encara amb la fulla verda i una longitud aproximada de 1-3 cm pel conjunt de la brotada de l'any.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): brots amb la fulla totalment verda i una longitud de 9 a 25 cm. Fruit (mores) totalment secs.

Lligabosc (Lonicera etrusca): Fruit sec del tot i ja caiguts de la planta. Brots verds amb una longitud de brotada de l'any de 6 a 17 cm.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): brots amb una longitud de 12 a 23 cm, fruit ja madurs (de color negre) en un 100%. S'observa un 50% de fulles groguenques.

Timó (Thymus vulgaris): completament secs.

Argelaga (Genista scorpius): fruits (llegums) ja completament seques i caigudes al terra, i brotada de l'any que ha arribat a fer 2.5 a 3 cm.

Roser bord (Rosa sp): fulla encara verda en un 80% (s'observa un 20% de fulla groga), amb brotades de l'any que arriben a assolir els 26 cm de longitud, i fruits madurs (completament vermells) en un 100%.

Comentaris: segueix el creixement dels glans d'alzines, roures i garrics. En els dos primers ja acaben d'assolir el tamany d'adults, mentre que en el cas de l'alzina el creixement és més lent. Algunes espècies d'arbusts i arbres ja comencen a mostrar les primeres fulles grogues (om, aranyoner, roser bord), mentre que comença la maduració del fruit del lledoner.
Cal destacar la mort d'algunes pinasses (Pinus nigra) possiblement degut a la sequera dels darrers anys. Aquest fet afecta sobretot aquells arbres situats en terrenys amb poca profunditat de sòl i orientació preferentment solella, precisament on la pinassa es troba més al límit del seu hàbitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada