dijous, 24 de setembre de 2009

Diari fenològic (dia 20 de setembre de 2009)

Observacions fetes a Cal Roters (Castellfollit de Riubregos)

Noguera (Juglans regia): fruit verd, sense obrir, de 4-4.5 cm. Fulles de l'any seques en un 100%, malgrat que s'observen rebrotades en aquests brots secs, creixent vigorosament i amb una longitud de 6-12 cm de brotada. Com a dada curiosa, s'ha observat alguna flor femenina de noguera.

Lledoner (Celtis australis): fruit verd, d'un tamany entre 0,9 i 1,2 cm, de tamany adult. Fulla de l'arbre verda.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): Fulla verda, glans d'un tamany entre 1,1 i 1,7 cm, en creixement. Algunes fulles de color marró probablement degut a la sequera.

Om (Ulmus minor): fulles encara verdes.

Ametller (Amygdalus communis): Fulla encara verda, fruits (ametlles) encara verdes, de tamany adult (al voltant dels 3 cm de llargada), plenament obertes.

Carrasca (Quercus rotundifolia): Fruits (glans) entre 0.9 i 1.3 cm, en creixement.

Garric (Quercus coccifera): Brots entre 1 i 5 cm de longitud, fruits (glans) entre 1.8 i 2.5 cm, en creixement.

Aranyoner (Prunus spinosa): Fruit madur (blau negrós), una part del fruit (sobre un 50%), està ja sec, fulla encara verda amb brots anuals de l'ordre de 5-11 cm de longitud.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Fruit en maduració complerta (100% de fruits vermells). Brots encara amb la fulla verda i una longitud aproximada de 1-3 cm pel conjunt de la brotada de l'any.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): brots amb la fulla totalment verda i una longitud de 9 a 25 cm. Fruit (mores) totalment secs.

Lligabosc (Lonicera etrusca): Fruit sec del tot i ja caiguts de la planta. Brots verds amb una longitud de brotada de l'any de 6 a 17 cm.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): brots amb una longitud de 12 a 23 cm, fruit ja madurs (de color negre) en un 100%. S'observa un 50% de fulles groguenques.

Timó (Thymus vulgaris): completament secs.

Argelaga (Genista scorpius): fruits (llegums) ja completament seques i caigudes al terra, i brotada de l'any que ha arribat a fer 2.5 a 3 cm.

Roser bord (Rosa sp): fulla encara verda, amb brotades de l'any que arriben a assolir els 26 cm de longitud, i fruits madurs (completament vermells) en un 100%.

Comentaris: continua el creixement d'alguns fruits tardorals (glans), mentre en d'altres casos (arç, roser bord, esbarzer, aranyoner, lligabosc) aquests fruits ja han madurat i en alguns d'ells ja comença a caure de l'arbre.
Comença a haver-hi alguns arbustos amb fulles seques, cim el cas del gessamí groc.
Cal destacar l'aparició d'algunes flors de noguera extemporànies, així com també s'ha observat diversos espàrrecs sobretot en llocs càlids, possiblement degut a les òptimes condicions atmosfèriques dels darrers dies (pluges moderades i temperatures suaus).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada