dimecres, 21 d’octubre del 2009

Diari fenològic (dia 18 d'octubre de 2009)

Observacions fetes a Cal Roters (Castellfollit de Riubregos)

Noguera (Juglans regia): brots encara verds.

Lledoner (Celtis australis): fruit completament de color groc, i fulla de l'arbre verda amb la punta marró a totes les fulles. Podria tractar-se de sequera o algun símptoma de stress de l'arbre, ja que les fulles tendeixen a quedar grogues quan es tracta de la caiguda de la fulla, fet que encara no es produeix.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): Fulla verda, glans d'un tamany entre 1,5 i 2,4, en creixement. Igual que la setmana passada, un 75% dels fruits de color marronós, ja sigui en part o totalment, fins i tot ja es pot veure fruits caiguts a terra. Hi ha algunes fulles seques (sequera), que no augmenten.

Om (Ulmus minor): S'observa un 40% de fulles grogues, en lent augment, la resta encara verdes.

Ametller (Amygdalus communis): Fulla encara verda, fruits (ametlles) ja sense coberta verda, plenament madures.

Carrasca (Quercus rotundifolia): Fruits (glans) entre 1.2 i 1.8cm, verds i encara en creixement. Alguna gla caiguda a terra.

Garric (Quercus coccifera): Brots entre 1 i 5 cm de longitud, fruits (glans) entre 2.1 i 2.6 cm, en creixement, alguns fruits parcialment marrons.

Aranyoner (Prunus spinosa): Fulla caiguda en part (sobre un 30% d'ella), mentre que la resta presenta color de tardor, entre groc i vermellós-ataronjat. El fruit ja és completament sec, però encara no ha caigut.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Fruit en maduració complerta (100% de fruits vermells). Brots encara amb la fulla verda, amb un 15% de fulla ja groga.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): brots amb la fulla encara verda, fruits ben secs i començant a caure de la planta.

Lligabosc (Lonicera etrusca): Fruit sec del tot i ja caiguts de la planta. Brots encara verds.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): brots amb una longitud de 12 a 23 cm, fruit ja madurs (de color negre) en un 100%. S'observa un 50% de fulles lleument groguenques.

Timó (Thymus vulgaris): completament secs.

Argelaga (Genista scorpius): fruits (llegums) ja completament seques i caigudes al terra, i brotada de l'any verda.

Roser bord (Rosa sp): fulla encara verda en un 40% (s'observa un 60% de fulla groga i marró), i fruits madurs (completament vermells) en un 100%.

Comentaris: amb la baixada de temperatures ja ha disminuit molt l'activitat dels insectes, i ja no es veu abelles, vespes, però si encara es pot trobar formigues i alguna mosca.
Segueix el lent inici de la caiguda de la fulla dels caducifolis, encara de forma lenta.
No hi ha germinació de les herbàcies anuals de germinació de tardor degut a la sequera, tant sols s'observa creixement de les plantes que ja havien germinat setmanes enrere.
Pel que fa als conreus, s'inicia la sembra del cereal. La colza segueix en lent creixement, amb estadi de dues fulles adultes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada