dimarts, 13 d’octubre del 2009

Diari fenològic (dia 11 d'octubre de 2009)

Observacions fetes a Cal Roters (Castellfollit de Riubregos)

Noguera (Juglans regia): fruits ja caiguts (madurs), segueixen observant-se algunes flors femenines, que sembla que no creixen. Fulla nova encara verda.

Lledoner (Celtis australis): fruit groc en un 60%, d'un tamany entre 0,9 i 1,2 cm, de tamany adult. Fulla de l'arbre verda amb la punta marró a totes les fulles.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): Fulla verda, glans d'un tamany entre 1,5 i 2,3, en creixement. Igual que la setmana passada, un 50% dels fruits de color marronós, ja sigui en part o totalment, fins i tot ja es pot veure fruits caiguts a terra. Hi ha algunes fulles seques (sequera), que no augmenten, tot i que s'aprecia alguna primera fulla groga de tardor.

Om (Ulmus minor): S'observa un 30% de fulles grogues, en augment, la resta encara verdes.

Ametller (Amygdalus communis): Fulla encara verda, fruits (ametlles) ja sense coberta verda, plenament madures.

Carrasca (Quercus rotundifolia): Fruits (glans) entre 1 i 1.7 cm, verds i encara en creixement.

Garric (Quercus coccifera): Brots entre 1 i 5 cm de longitud, fruits (glans) entre 2.1 i 2.6 cm, en creixement, alguns fruits parcialment marrons.

Aranyoner (Prunus spinosa): Fruit madur (blau negrós), gran part del fruit (sobre un 90%), està ja sec, fulla encara verda en un 80% mentre la resta pren un clor groc-rogenc, amb brots anuals de l'ordre de 5-11 cm de longitud.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Fruit en maduració complerta (100% de fruits vermells). Brots encara amb la fulla verda, amb un 5% de fulla ja groga.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): brots amb la fulla totalment verda i una longitud de 9 a 25 cm. Fruit (mores) totalment secs, començant a caure de l'arbust.

Lligabosc (Lonicera etrusca): Fruit sec del tot i ja caiguts de la planta. Brots encara verds amb una longitud de brotada de l'any de 6 a 17 cm.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): brots amb una longitud de 12 a 23 cm, fruit ja madurs (de color negre) en un 100%. S'observa un 50% de fulles lleument groguenques.

Timó (Thymus vulgaris): completament secs.

Argelaga (Genista scorpius): fruits (llegums) ja completament seques i caigudes al terra, i brotada de l'any que ha arribat a fer 2.5 a 3 cm.

Roser bord (Rosa sp): fulla encara verda en un 50% (s'observa un 50% de fulla groga i marró), i fruits madurs (completament vermells) en un 100%.

Comentaris: degut a les altes temperatures encara s'observa activitat d'alguns insectes, com mosques, formigues.. . Per altra banda, segueix el creixement dels glans d'alzines, roures i garrics, amb alguns primers fruits madurs, i també comença a veure's fulles grogues en la majoria d'espècies caducifòlies, tot i que degut a la suavitat del temps encara és un fet incipient. Pel que fa als conreus s'inicia la germinació dels sembrats de colza.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada