dijous, 29 d’octubre del 2009

Diari fenològic (dia 25 d'octubre de 2009)

Observacions fetes a Cal Roters (Castellfollit de Riubregos)

Noguera (Juglans regia): comença a produir-se el canvi de color, ja s'aprecia un 10% de les fulles de color groc.

Lledoner (Celtis australis): fruit completament madur en un 60%, i la resta són de color groc. Pel que fa a les fulles, apart de les fulles seques de la punta degut a algun tipus de stress, ja es comença a apreciar un canvi de color cap a groc, de moment en un 20% aproximadament del total de les fulles.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): El fruit ja és totalment madur i en bona part ja han caigut a terra, on són consumits per diversos animals Les fulles comencen a canviar de color, ja s'aprecia un 10% de fulla marronosa.

Om (Ulmus minor): S'observa un 50% de fulles grogues, en lent augment, la resta encara verdes.

Ametller (Amygdalus communis): Fulla encara verda, fruits secs.

Carrasca (Quercus rotundifolia): Fruits (glans) entre 1.3 i 2 cm, ja de tamany adult, però encara de color verd. Alguna gla caiguda a terra.

Garric (Quercus coccifera): Brots entre 1 i 5 cm de longitud, fruits (glans) entre 2.1 i 2.6 cm, ja madurs i amb algunes glans caigudes a terra.

Aranyoner (Prunus spinosa): Fulla caiguda en part (sobre un 50% d'ella), mentre que la resta presenta color de tardor, entre groc i vermellós-ataronjat. El fruit ja és completament sec, però encara no ha caigut.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Fulles parcialment vermelles i fruit madur al 100%.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): fulla ja canviant de color (vermellosa) en un 20% del total.

Lligabosc (Lonicera etrusca): Fruit sec del tot i ja caiguts de la planta. Brots encara verds.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): brots amb una longitud de 12 a 23 cm, fruit ja madurs (de color negre) en un 100%. S'observa un 50% de fulles lleument groguenques.

Timó (Thymus vulgaris): completament secs.

Argelaga (Genista scorpius): fruits (llegums) ja completament seques i caigudes al terra, i brotada de l'any verda.

Roser bord (Rosa sp): fulla encara verda en un 25% (s'observa un 75% de fulla groga i marró), i fruits madurs (completament vermells) en un 100%.

Comentaris: encara hi ha activitat d'alguns insectes, com les formigues, per bé que a una escala molt residual. No s'observen ja apenes insectes voladors.
Pel que fa als conreus agrícoles, plena sembra del cereal (blat i ordi), mentre que en el cas de la colza, segueix el creixement amb 2-3 fulles per planta, en llocs asolellats.
S'inicia de nou la germinació d'herbes amb les plugues dels darrers dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada