divendres, 6 de novembre del 2009

Diari fenològic (dia 1 de novembre de 2009)

Observacions fetes a Cal Roters (Castellfollit de Riubregos)

Noguera (Juglans regia): ràpid assecament de les fulles, un 60% de la fulla ja és seca, i comença a caure.

Lledoner (Celtis australis): fruit completament madur en un 60%, i la resta són de color groc. Pel que fa a les fulles ja són grogues en un 60%, començant a caure algunes d'elles.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): Les glans, ja plenament madures, han caigut a terra. Pel que fa a les fulles, aquestes presenten un color groc-marronós en un 60% d'elles.

Om (Ulmus minor): S'observa un 75% de fulles grogues.

Ametller (Amygdalus communis): Fulla encara verda.

Carrasca (Quercus rotundifolia): Fruits ja de tamany adult però encara verds, malgrat que algun comença a caure a terra.

Garric (Quercus coccifera): Brots entre 1 i 5 cm de longitud, fruits (glans) entre 2.1 i 2.6 cm, ja madurs i amb algunes glans caigudes a terra.

Aranyoner (Prunus spinosa): La gran majoria de fulles (un 90%) ja han caigut a terra, mentre la resta encara romanen a la planta, esent de color entre vermell i groc. Queden alguns fruits ben secs a l'arbust.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Fulles parcialment vermelles i fruit madur i començant a assecar-se puntualment.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): fulla ja canviant de color (vermellosa) en un 25% del total.

Lligabosc (Lonicera etrusca): . Brots encara verds, primeres fulles grogues.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): brots amb una longitud de 12 a 23 cm, fruit ja madurs (de color negre) en un 100%. S'observa un 50% de fulles lleument groguenques.

Timó (Thymus vulgaris): completament secs.

Argelaga (Genista scorpius): fruits (llegums) ja completament seques i caigudes al terra, i brotada de l'any verda.

Roser bord (Rosa sp): 80% de fulla de color entre groc-vermell-marró, la resta encara segueixen verdes. S'inicia la caiguda de les primeres fulles.

Comentaris: S'inicia la germinació dels primers camps de cerals sembrats, aprofitant les temperatures suaus i la humitat ambiental elevada, també segueix a bon ritme el creixement d'altres conreus com la colza. Per altra banda, segueix la sembra dels camps de cereal on encara no s'ha sembrat fins ara.
L'elevada humitat i temperatures suaus afavoreixen la germinació de nombroses herbes, així com encara es pot apreciar activitat dels insectes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada