divendres, 15 d’octubre del 2010

Diari fenològic (10 d'octubre de 2010)

Noguera (Juglans regia): Segueix sense canvis, ja han madurat els fruits (fins i tot ja han caigut a terra), i les fulles s'han assecat de la punta (en un 30% del total). Encara no han començat a caure.


Lledoner (Celtis australis): El fruit ja és madur en un 50% (de color negre), mentre que la fulla encara continua verda.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): El fruita ja és parcialment madur (en un 50%), fins i tot una part dels fruits ja ha caigut a terra on són consumits pels animals. Les fulles comencen a assecar-se també, i s'ha assecat un 5% de les fulles.

Om (Ulmus minor): Fulla groga en un 15% del total.

Ametller (Amygdalus communis): Fruits madurs, totalment esquitllats i fulla encara verda, no ha començat a caure encara.

Carrasca (Quercus rotundifolia): Fruit de tamany 19-22 cm i madur en un 5% del total.

Garric (Quercus coccifera): Fruit encara verd en la seva totalitat, tamany de 20-24 cm.

Aranyoner (Prunus spinosa): Sense canvis: fruit completament madur i fulles parcialment de color groc-vermell, en un 50% del total.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Fruit madur i fulla que comença a canviar de color: groga en un 10% del total.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): Fruits madurs al 100% i fulles vermelloses en un 30%.

Lligabosc (Lonicera etrusca): Sense canvis respecte la setmana passada: brots de més de 20 cm amb la fulla que comença a assecar-se (50%), fruits de fins a 8 mm de diàmetre, plenament madurs i en molts casos ja consumits pels animals.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): Igual que la setmana passada: brots de més de 25 cm amb fulla encara verda, fruits de 6-9 mm, plenament madur (de color negre).

Timó (Thymus vulgaris): Segueix igual, amb fulles verdes o parcialment seques en indrets més secs.

Argelaga (Genista scorpius): Igual, els fruits ja secs ja han caigut de les plantes, i brots foliars de fins a 3 cm de longitud.

Roser bord (Rosa sp): Fruit completament madur i fulla groc-vermellosa en un 50% del total.

Esparraguera (Asparagus acutifolius): Segueix igual, sense fruits apreciables.

Pi blanc (Pinus halepensis): Brots de fins a 24 cm, fruits de 2 cm (pinyes).

Botja (Dorycnium pentaphyllum): Sense canvis: brots foliars de fins a 16 cm, disseminació complerta.

Maleïda (Linum suffruticosum): Sense canvis: fruit ja madur i llavor completament disseminada.

Jonça (Aphyllanthes monspeliensis): Sense canvis: fruits que ja han disseminat.

Tortellatge (Viburnum lantana): Tot igual: fruits madurs en un 100% i molts d'ells consumits pels ocells. Fulles encara verdes.

Comentaris: Segueix la germinació de la colza, així com d'altres espècies herbàcies afavorit per la pluja de dies enrere. Segueix la preparació dels camps de cereal per a la sembra que es farà en unes dues setmanes, aproximadament. També segueix la collita de les ametlles. Degut a les pluges de la nit passada, molt abundants, es preveu que s'aturin les feines agrícoles durant uns quants dies.

Pel que fa als insectes, s'ha aturat en bona mesura l'activitat degut a les temperatures força baixes i al temps inestable i plujós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada