dijous, 16 de setembre del 2010

Diari fenològic (12 de setembre de 2010)

Noguera (Juglans regia): Continua igual que dies enrere: els fruits encara no són madurs i la brotació ja fa temps que s'ha aturat. Com a novetat destacar que moltes fulles estan seques de la punta.


Lledoner (Celtis australis): Brots de fins a 26 cm i fruits de fins 1.2 cm, comencen a canviar de color i agafar un lleuger to groguenc.

Roure de fulla petita (Quercus faginea): Brots de 6 a 12 cm (esporàdicament més de 20 cm), fruit (glans) de fins a 16 mm, encara verds.

Om (Ulmus minor): Brots foliars de 7 a 18 mm de longitud.

Ametller (Amygdalus communis): Els fruits (ametllons) es comencen a esquillar (obrir la closca verda), per la qual cosa comença la maduració, encara que de moment és molt parcial, i brots foliars de 5 a 15 cm.

Carrasca (Quercus rotundifolia): Brots de 5 a 20 cm sense créixer, i fruits de fins a 16 mm.

Garric (Quercus coccifera): Brots foliars de 5 a 10 cm, i fruits de fins a 18 mm.

Aranyoner (Prunus spinosa): Fruits de color lila fosc (plenament madurs), i brots foliars de fins a 10 cm, les fulles comencen a canviar de color cap a un color groc-vermellós.

Arç blanc (Crataegus monogyna): Fruits de 1 a 1.2 cm de diàmetre, de color vermell en un 100%, brots de 3 a 7 cm de longitud.

Esbarzer (Rubus ulmifolius): Brots anuals de més de 40 cm de longitud, fruits madurs en un 95%.

Lligabosc (Lonicera etrusca): Brots de més de 20 cm amb la fulla que comneça a assecar-se (50%), fruits de fins a 8 mm de diàmetre, plenament madurs i en molts casos ja consumits pels animals.

Gessamí groc (Jasminum fruticans): Brots de més de 25 cm, fruits de 6-9 mm, plenament de color negre.

Timó (Thymus vulgaris): Segueix igual, amb fulles verdes o parcialment seques en indrets més secs.

Argelaga (Genista scorpius): Queden alguns fruits encara a la planta, malgrat que majoritàriament ja han caigut, i brots foliars de fins a 3 cm de longitud.

Roser bord (Rosa sp): Brots de fins a 30 cm de longitud, fruits de 1.6-2.2 cm de diàmetre de color vermell plenament (madurs).

Esparraguera (Asparagus acutifolius): Han caigut els fruits, possiblement per la sequera que hi ha a la zona. Per tant, no és possible comprovar-me l'estat fenològic.

Pi blanc (Pinus halepensis): Brots de fins a 24 cm, fruits de 2 cm (pinyes).

Botja (Dorycnium pentaphyllum): Brots foliars de fins a 16 cm, disseminació complerta.

Maleïda (Linum suffruticosum): Fruit ja madur i llavor completament disseminada.

Jonça (Aphyllanthes monspeliensis): Fruits que ja han disseminat.

Tortellatge (Viburnum lantana): Fruits madurs en un 100% i molts d'ells consumits pels ocells. Fulles encara verdes.


Comentaris: Pel que fa als conreus, segueix la feina de preparació del sòl per l'any vinent.

Pel que fa a la vegetació, va acabant el procés de maduració dels fruits típic de la tardor, i en algunes espècies comença el canvi de color de les fulles previ a la caiguda. Destacar que, degut a la sequera existent, no hi ha naixença de noves herbes.

Com en setmanes anteriors, segueix l'activitat faunística elevada, sobretot pel que fa als insectes, particularment actius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada