dimarts, 12 de gener del 2010

Nevades del dia 7 i 8 de gener de 2010

La situació de nevades dels dies passats ha afectat de forma directa a la nostra comarca. L'entrada d'una pertorbació activa des del sud, tot barrejant-se amb una entrada d'aire fred d'origen àrtic que s'apropava pel nord (la mateixa que ha provocat nevades i temps fred a bona part del continent europeu), va originar una situació de nevades importants a les comarques tarragonines, sud de les lleidatanes i extrem oest de les barcelonines, no afectant a les gironines fora de zones altes del Ripollès o Garrotxa.
En aquests tres mapes extrets de http://www.wetterzentrale.de/ es pot veure l'evolució atmosfèrica dels dies 6 al 8, s'aprecia la formació de la baixa, l'aprofundiment, apropament i, sobretot, com la bossa freda en alçada queda situada damunt de la península, tot provocant nevades importants en nombrosos indrets.
Pel que fa al dia 6 de gener, la baixa en superfície encara no té reflex, per bé que es pot veure clarament l'apropament de la massa d'aire freda que afecta el continent europeu:
















El dia 7 de gener, la baixa en superfície ja està formada i es trasllada al nord del Mediterrani, mentre que la bossa freda es situa pràcticament damunt nostre
















Mentre que el dia 8, la baixa en superfície s'allunya poc a poc mentre comença a diluir-se, i la massa freda en alçada segueix damunt nostre, amb tendència a retirar-se lentament cap a l'E.
















Les imatges del radar capturades de la web del Servei Meterològic de Catalunya (http://www.meteocat.com/mediamb_xemec/servmet/marcs/marc_temps.html), donen fe de la intensitat i extensió de la precipitació, normalment centrada damunt les comarques del centre i sud i deixant més de banda les comarques gironines:





























































































































La conseqüència de tot plegat, la podem veure en aquestes fotos preses el mateix dia 8 a mig matí, quan encara nevava feblement. Uns 15 cm de neu caiguts a Calaf, per bé que en zones més altes (Pujalt, Conill..) el gruix superava ens 20 cm. Posteriorment, l'efecte del vent ha creat congestes en marges i camins que es preveu que durin força dies encara.

Imatge de Calaf del dia 07-01 a migdia, la neu començava a agafar al terra















Imatge de primera hora de la tarda, s'intensifica la nevada



Dia 8 de gener a primera hora del matí







Carrer Francesc Macià (Calaf)















Plaça de les Eres de Calaf:




Campanar i Església de Calaf




Rotonda de la Carretera d'Aleny:




Contenidors on es pot apreciar el gruix de neu caiguda:




Plana del Vidal:










Plaça dels Arbres de Calaf:


























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada