dissabte, 15 d’agost del 2009

Introducció al clima de la comarca. Pluviometria a Calaf.

En aquesta sèrie intentarem fer, com el nom indica, quatre pinzellades del clima que tenim a la comarca.
En aquesta primera entrega es parlarà de la pluviometria, que vindria a ser l'estudi de les precipitacions que cau al llarg dels anys en una estació. Les precipitacions, que poden ser en forma sòlida (neu, pedra, calamarsa, neu granulada..) o bé en forma líquida (pluja, plugim, rosada..), es recull en pluviòmetres, que són uns aparells que consisteixen, en la seva forma més senzilla, en un receptacle on cau la pluja i aquesta es pot mesurar directament amb un regle graduat. També es pot disposar d'aparells més sofisticats, de venda en botigues especialitzades, que consisteixen en un dipòsit amb un embut que recull l'aigua evitant que s'evapori, i una proveta cal·librada on es pot abocar i mesurar la pluja recollida.
Es disposa de dades de Calaf de fa força anys, amb la qual cosa ja es pot prendre conclusions. Cal dir que, del llistat de dades, les corresponents als anys 1954 fins a 1989 van ser cedides per l'antic I.N.M. (Instituto Nacional de Meteorologia), mentre que les corresponents a partir de 1991 van ser recollides per l'autor, primer amb un pluviòmetre de plàstic i després amb un pluviòmetre Hellmann.
En la taula adjunta espot veure la distribució de la pluviometria al llarg dels mesos i anys. Fent una anàlisi ràpida, podem veure diferents particularitats:
- la precipitació és relativament poc abundant, amb una mitjana propera als 550 mm/any
- hi ha moltíssima irregularitat d'un any a l'altre, element característic del clima mediterrani
- màxims pluviomètrics de primavera i tardor, amb mínims a l'estiu i hivern, tal com correspòn al clima mediterrani

Taula de dades referent a la pluviometria de Calaf. Any 1954 a 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada